Τα Νέα μας

Home / Τα Νέα μας

Πρεσβυωπία

Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται με την οφθαλμολογική εξέταση. Η αντιμετώπισή της γίνεται με πρεσβυωπικά γυαλιά όρασης, πολυεστιακούς φακούς επαφής, διαθλαστική χειρουργική (επέμβαση με laser και χρήση ειδικών τεχνικών (π.χ.Monovision), χειρουργική επέμβαση και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού, συνδυαστικά για την αφαίρεση του καταρράκτη.

Read More

Πρεσβυωπία

Παρόλο που η πρεσβυωπία εμφανίζεται σε όλους μετά από μια ηλικία, δεν επηρεαζόνται όλοι το ίδιο. Αν ένας ασθενής είχε μυωπία από νεαρή ηλικία, τότε εξακολουθεί να βλέπει καλά κοντά βγάζοντας τα μυωπικά του γυαλιά. Αλλά ακόμα και μέσα από τα γυαλιά της μακρινής του όρασης μπορεί να εστιάζει κοντά ευκολότερα από ότι ένας πρεσβύωπας που δεν είχε μυωπία. Στην περίπτωση προϋπάρχουσας υπερμετρωπίας, ένας πρεσβύωπας αντιμετωπίζει πολύ εντονότερο πρόβλημα στην κοντινή του εστίαση.

Read More

Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Η «υγρή» μορφή αφορά περίπου το 10% των ασθενών με Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας. Προκαλείται από την ανάπτυξη παθολογικών αγγείων (νεοαγγεία) κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού. Αυτά τα παθολογικά νέα αγγεία είναι πολύ εύθραυστα και πολύ συχνά εμφανίζουν διαρροή αίματος και υγρού. Η συλλογή αίματος και υγρού ανασηκώνει την ωχρά από την φυσιολογική της θέση στο πίσω τμήμα του ματιού. Η βλάβη στην ωχρά γίνεται πολύ γρήγορα και απότομα.

Read More

Πρεσβυωπία

Πρεσβυωπία κάνουμε ή θα κάνουμε όλοι μας, καθώς το μάτι μας (και συγκεκριμένα ο κρυσταλλοειδής φακός και ο ακτινωτός μυς) χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και την προσαρμοστική του ικανότητα, ώστε να μπορεί να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα. Το πόσο και το πότε ποικίλει, σίγουρα βέβαια μετά τα 40 μας χρόνια. Πρόκειται για πάθηση κατά την οποία, ο ασθενής αδυνατεί να εστιάσει σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να εστιάζει από μακρινή απόσταση, ή να χρησιμοποιήσει ειδικά γυαλιά πρεσβυωπίας.

Read More
Ποιες είναι οι μορφές της Ηλιακής Εκφύλισης;

Ποιες είναι οι μορφές της Ηλιακής Εκφύλισης;

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας εμφανίζεται σε δυο μορφές: την υγρή και την ξηρή. Η τελευταία μορφή είναι και η συνηθέστερη, προκαλείται από γήρανση και λέπτυνση της ωχράς κηλίδας, με αποτέλεσμα η όραση στα μάτια να μειώνεται σταδιακά. Καθώς η ξηρή Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας χειροτερεύει, είναι δυνατόν να παρατηρήσετε ένα θολό σημείο στο κέντρο της όρασής σας. Με την πάροδο του χρόνου, οι λειτουργίες της ωχράς κηλίδας μειώνονται και συνεπώς η κεντρική όραση χάνεται.

Read More