Παθήσεις Οπτικού Νεύρου

Τα οπτικά ερεθίσματα προσλαμβάνονται από τον αμφιβληστροειδή, όπου μετατρέπονται σε νευρικά, για να φτάσουν τελικά στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου, στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, προς αναγνώριση και επεξεργασία. Η μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων από τον αμφιβληστροειδή προς τον εγκέφαλο γίνεται μέσω του  οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο μπορεί να υποστεί φλεγμονή, ισχαιμία, χρόνια πίεση αλλά και να εμφανίσει όγκο ή και ατροφία.

 

Οπτική νευρίτιδα

Η οπτική νευρίτιδα είναι μια φλεγμονή του οπτικού νεύρου και μπορεί να σχετιζεται με νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας , με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn ή ο ερυθηματώδης λύκος αλλά και με λοιμώδη νοσήματα όπως η φυματίωση ή η τοξοπλάσμωση. Συμπτώματα οπτικής νευρίτιδας είναι η αιφνίδια απώλεια όρασης , η διαταραχή της αντίληψης των χρωμάτων και της φωτεινότητας.

Πρόσθια ισχαιμική οπτικοπάθεια

Οφείλεται συνήθως σε αρτηριοσκλήρυνση ή σε νόσους του κυκλοφορικού (υπέρταση,εμβολή). Συμπτώματα είναι έντονη ή ηπιότερη αιφνίδια απώλεια όρασης.

Όγκος

Ο όγκος στο οπτικό νεύρο ονομάζεται γλοίωμα για ασθενείς σε νεαρή ηλικία και μηνιγγίωμα για ασθενείς μέσης ηλικίας. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση και εκτομή του οπτικού νεύρου με αποτέλεσμα τον περαιτέρω περιορισμό της όρασης.

Ατροφία οπτικού νεύρου

Διακρίνεται σε 2 τύπους,  σε πρωτοπαθή όταν οφείλεται σε γονιδιακή αιτιολογία και σε δευτεροπαθή όταν προκύπτει από άλλη παθολογική κατάσταση ή τραυματισμό.  Και στις δυο περιπτώσεις εκδηλώνεται προοδευτική απόώλεια όρασης και δεν υπάρχει θεραπεία.