Νέο τεστ ανιχνεύει για πρώτη φορά πολύ πρόωρα το γλαύκωμα

Νέο τεστ ανιχνεύει για πρώτη φορά πολύ πρόωρα το γλαύκωμα

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα νέο απλό τεστ, το οποίο για πρώτη φορά μπορεί να διαγνώσει πολύ έγκαιρα το γλαύκωμα στα μάτια. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορούν να κάνουν διάγνωση του γλαυκώματος έως και δέκα χρόνια νωρίτερα από ό,τι σήμερα είναι εφικτό. Το τεστ υπόσχεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να αντιμετωπισθεί το γλαύκωμα, που αποτελεί την κυριότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως. Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα διεθνώς και ο ένας στους δέκα έχει τυφλωθεί και από τα δύο μάτια.

Το τεστ επιτρέπει στους οφθαλμίατρους να δουν πρόωρα στον αμφιβληστροειδή, τον θάνατο μεμονωμένων νευρικών κυττάρων (απόπτωση), που προκαλεί την απώλεια όρασης. Όπως και με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όσα περισσότερα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται, τόσο επιδεινώνεται το γλαύκωμα, που μπορεί να καταλήξει σε ολική τύφλωση.Η νέα διαγνωστική τεχνική που ονομάζεται DARC (Detection of Apoptosing Retinal Cells), χρησιμοποιεί έναν ειδικό φθορίζοντα δείκτη που όταν εισάγεται στα μάτια των ασθενών, προσκολλάται στις κυτταρικές πρωτεΐνες. Τα άρρωστα κύτταρα φαίνονται ως λευκά φθορίζοντα σημεία κατά την οθφαλμολογική εξέταση, η οποία δεν απαιτεί κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φρανσέσκα Κορντέϊρο του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Brain”, παρουσίασαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών του νέου τεστ.
H Φρανσέσκα Κορντέιρο δήλωσε, «Η ανίχνευση του γλαυκώματος έγκαιρα είναι ζωτική, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ορατά. Μολονότι η διάγνωση έχει βελτιωθεί, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν χάσει το ένα τρίτο της όρασής τους, όταν πια διαγιγνώσκεται η νόσος. Τώρα, για πρώτη φορά, καταφέραμε να ανιχνεύσουμε τα πιο πρώιμα σημάδια του γλαυκώματος, στο επίπεδο του θανάτου των ατομικών κυττάρων. Αν και δεν είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε την πάθηση, το τεστ σημαίνει ότι θα είναι πλέον εφικτό η θεραπεία να αρχίζει πριν καν τα πρώτα συμπτώματα ξεκινήσουν. Στο μέλλον, το τεστ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις».

Επί του παρόντος η πιο σύγχρονη και η πιο ευαίσθητη ειδική εξέταση για τη διάγνωση και παρακολούθηση του Γλαυκώματος είναι η Οπτική Τομογραφία υψηλής ανάλυσης. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα γίνεται 3-D απεικόνιση του οπτικού νεύρου και των Γαγγλιακών Ινών χωρίς ένεση κάποιας ουσίας και χωρίς διαστολή της κόρης (μυδρίαση). Η Οπτική Τομογραφία διαφαίνεται χρήσιμη στην παρακολούθηση και άλλων εκφυλιστικών νευρολογικών παθήσεων, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση και το πρόωρο Alzheimer.