Νευροοφθαλμολογία

Σε όλες τις κατηγορίες νευρο-οφθαλμολογικών παθήσεων, τα αίτια μπορεί να είναι σοβαρά και να απειλούν είτε το κεντρικό νευρικό σύστημα είτε την υγεία γενικότερα. Η σωστή διάγνωση είναι λοιπόν επιβεβλημένη. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η θεραπεία δεν είναι δυνατή ακόμα, είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι ενήμερος για την πιθανή εξέλιξη τής εκάτοτε πάθησης.

 

1. Ανεξήγητη πτώση όρασης

Αυτό μπορεί να συμβεί σε παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρη την οδό από τον οφθαλμό μέχρι και τον εγκέφαλο. Μερικές φορές η αιτία δεν είναι εμφανής . Η νευροοφθαλμολογία ασχολείται με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση, αν είναι δυνατόν, της βλάβης.

 

2. Παθήσεις των οπτικών νεύρων

Τα οπτικά νεύρα και οδοί μπορεί να προσβληθούν από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, άλλες ιάσιμες και άλλες όχι.Συχνές αιτίες προσβολής των οπτικών νεύρων είναι: Αρτηριοσκλήρυνση, αβιταμινώσεις, κάπνισμα & αλκοόλ, απομυελινωτική νόσος, λοιμώξεις, τραυματισμοί της κεφαλής, λήψη φαρμάκων, αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης ή  γενετικά αίτια. Τα κύρια συμπτώματα μιας οπτικής νευροπάθειας είναι το θάμβωμα της όρασης, η δυσκολία περιφερικής όρασης, η ελάττωση της έντασης των χρωμάτων.

 

3. Παροδικές αμαυρώσεις

Εδώ η όραση ελαττώνεται και επανέρχεται αυτόματα στο φυσιολογικό σε δευτερόλεπτα ή λεπτά ή πιό σπάνια σε ώρες. Τα αίτια ποικίλλουν από πολύ απλά , κόπωση ή ημικρανία, μέχρι πολύ σοβαρότερα, όπως προβλήματα του κεντρικού νευρικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος.

 

4. Διπλωπία και επίκτητες διαταραχές ευθυγράμμισης των οφθαλμών

Εδώ οι οφθαλμοί δεν είναι παράλληλοι σε ορισμένες ή όλες τις θέσεις του βλέμματος. Αποτέλεσμα είναι η διπλωπία και η αδυναμία να προσδιορίσει ο ασθενής τη θέση του σώματός του στο χώρο.Κύρια αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση, η απομυελινωτική νόσος, ο υπερθυρεοειδισμός, η μυασθένεια, οι κακώσεις της κεφαλής, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι μολύνσεις και οι χωροκατακτητικές εξεργασίες.

 

5. Νυσταγμός

Νυσταγμός είναι η κατάσταση όπου οι οφθαλμοί κινούνται ρυθμικά, ανεξάρτητα από τη θέλησή μας. Τα κύρια συμπτώματα είναι το θάμβωμα της όρασης και η αίσθηση ότι τα αντικείμενα πάλλονται. Συχνά ο νυσταγμός είναι συγγενής κατάσταση χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία οπότε τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά . Μπορεί όμως να οφείλεται είτε σε χαμηλή όραση και των δύο ματιών από τη γέννηση ή τα πρώτα χρόνια της ζωής ,είτε σε βλάβες του λαβύρινθου ή του Κεντρικού Νευρικού συστήματος.

 

6. Προβλήματα βλεφάρων

Πτώση βλεφάρου: Συχνά αίτια πτώσης είναι η χαλαρότητα των ιστών λόγω μεγάλης ηλικίας ή τραυματισμού, η μυασθένεια, βλάβη στην πορεία του κοινού κιητικού νεύρου και διάφορες επιβλαβείς καταστάσεις που εντοπιζονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ανάσπαση βλεφάρου: Το βλέφαρο ανασηκώνεται περισσότερο από το φυσιολογικό και ο οφθαλμός φαίνεται μεγαλύτερος . Συνηθισμένη αιτία είναι ο υπερθυρεοειδισμός (νόσος Graves).

Βλεφαρόσπασμος: Το ένα ή και τα δύο βλέφαρα συσπώνται ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, μόνα ή μαζί με άλλους μυς του προσώπου. Συχνές αιτίες η νόσος του Parkinson, διάφορα φάρμακα και πιο σπάνια συμπίεση του προσωπικού νεύρου από όγκους ή αρτηριοσκληρωτικά αγγεία.

 

7. Διαταραχές της διαμέτρου και κινητικότητας των κορών και του συστήματος εστίασης των οφθαλμών

Η μία ή και οι δύο κόρες μπορεί να είναι παθολογικά μεγάλες ή μικρές και να μην αντιδρούν στο φως. Επίσης, μπορεί  να εμφανιστεί πρεσβυωπία σε νεαρά άτομα . Τα αίτια ποικίλλουν από απλά μέχρι πολύ σοβαρές βλάβες του Κεντρικού Νευρικού συστήματος.