Γυαλιά για την ξεκούραση των ματιών – Anti-fatigue lenses

Γυαλιά για την ξεκούραση των ματιών – Anti-fatigue lenses

AKTINA CENTER / ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΙΚΕ

Σας φαίνεται οικείο όταν μετά από μια μέρα δουλειάς στο γραφείο τα μάτια σας έχουν κουραστεί πολύ;

Η κόπωση των ματιών προκαλείται από την πολύωρη εργασία μπροστά σε οθόνες, από την εστίαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (desktops, laptops), από τη χρήση μικρών ηλεκτρονικών συσκευών (κινητών τηλεφώνων, smartphones, tablets) ή μετά από πολύωρη ανάγνωση.

Τα συμπτώματα, όπως κουρασμένα μάτια, κόπωση, θολή όραση και πονοκέφαλος, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την ποιότητα της εργασίας σας και να μειώσουν την απόλαυση της ημέρα σας.

Μπορούν τα γυαλιά να σας βοηθήσουν;

Εάν η συνταγή των γυαλιών σας συμπεριλαμβάνει κοντινή διόρθωση (πρεσβυωπία), μπορείτε να φτιάξετε πολυεστιακά γυαλιά ή γυαλιά για τον υπολογιστή, για την ξεκούραση των ματιών σας.

Ακόμη όμως και αν είστε νεότεροι και δεν έχετε πρεσβυωπία, τώρα πλέον υπάρχει τρόπος να ανακουφίσετε τα μάτια σας στον υπολογιστή και γενικότερα στην κοντινή εργασία.

Επειδή και οι νεότεροι έχουν τις ίδιες (ή και μεγαλύτερες) ανάγκες για την επίλυση της κόπωσης των ματιών, τα γυαλιά με φακούς “anti-fatigue” κατά την κόπωσης έχουν στο κάτω μέρος τους χαμηλό “addition” ή αλλιώς λίγο θετικό βαθμό, που βοηθά στην ανακούφιση των ματιών κατά την κοντινή εργασία. Τα γυαλιά αυτά δεν είναι τόσο δυνατά όσο τα πολυεστιακά και η περιοχή της «κοντινής βοήθειας» δεν είναι ορατή πάνω στο γυαλί.

Είναι το ίδιο οι πολυεστιακοί φακοί με τους φακούς κατά της κόπωσης των ματιών;

Οι πολυεστιακοί φακοί κατασκευάζονται από +1,00 addition και άνω βλέποντας μέσα από ένα κανάλι την μακρινή – μεσαία – κοντινή εστία. Ενώ οι φακοί κατά της κόπωσης των ματιών δεν λειτουργούν μέσα από κάποιο κανάλι, έχουν μακρινή και κοντινή εστία και έχουν λιγότερο θετικό φακό στην κοντινή εστία ανάλογα την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Αυτοί οι φακοί μπορούν να είναι τα κυρίως γυαλιά μου;

Βέβαια μπορούν, επειδή διορθώνουν επακριβώς την μακρινή σας όραση, έχοντας μια μικρή επιπρόσθετη βοήθεια για την κοντινή εργασία, η οποία ανακουφίζει την κόπωση των ματιών σας.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε γυαλιά για μεσαία απόσταση (περίπου 80-100cm) που έχουν μικρό “addition” για τις πιο κοντινές αποστάσεις (γυαλιά γραφείου – υπολογιστή).

Τέτοιοι φακοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στον περιορισμό του ρυθμού αύξησης της μυωπίας στην παιδική-εφηβική ηλικία (“myopia control”).

Τι διαφέρουν οι πολυεστιακοί φακοί από τους φακούς “anti-fatigue”;

Οι πολυεστιακοί φακοί φέρουν κοντινή διόρθωση (“addition”) από +1,00 και πάνω, και λειτουργούν με μία ζώνη (κανάλι) μεταβαλλόμενης δύναμης από πάνω προς τα κάτω: μακρινή – μεσαία – κοντινή εστία.

Οι φακοί “anti-fatigue” δεν λειτουργούν μέσα από κάποιο κανάλι, έχουν μακρινή και κοντινή εστία και έχουν λιγότερη κοντινή διόρθωση (“addition”) ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Αυτοί οι φακοί έχουν ειδικά φίλτρα για τον υπολογιστή;

Έχοντας ως στόχο την ανακούφιση από τα συμπτώματα της καταπόνησης των ματιών μετά από πολύωρη κοντινή εργασία, ειδικά μπροστά από οθόνες, μπορείτε ασφαλώς να προσθέσετε ειδικά φίλτρα για τον υπολογιστή ή ακόμη και για την μπλε ακτινοβολία.

Τα γυαλιά “anti-fatigue” ήρθαν για να ξεκουράσουν τα μάτια σας σε όλες τις ηλικίες!



Αλίκη Κάντζου, Οπτικός – Οπτομέτρης

Βασίλης Λιαράκος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

www.aktinacenter.gr