Συχνές Ερωτήσεις

Η PRK είναι  λιγότερο επεμβατική μέθοδος και παρουσιάζει  σχετικό πόνο τις τρεις πρώτες μέρες από τη στιγμή της επέμβασης, ο οποίος αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική  αγωγή. Η Lasik είναι πιο επεμβατική, η αποκατάσταση της όρασης είναι πιο σύντομη,  δεν έχει πόνο και ο χρόνος ενστάλαξης κολλυρίων είναι  πιο περιορισμένος, έχει μεγάλη εφαρμογή σε υψηλές μυωπίες  και διατηρούνται οι συντεταγμένες του κερατοειδή  σε αρμονία.

Για να μπορέσετε να προγραμματίσετε ένα διαθλαστικό χειρουργείο θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να είστε τουλάχιστον 18 ετών.
  • Να έχετε σταθερή διάθλαση ( αστιγματισμό, μυωπία, υπερμετρωπία) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Οι βαθμοί της μυωπίας, υπερμετρωπίας να είναι μέσα στο εύρος της θεραπείας.
  • Να μην πάσχετε από κάποια άλλη πάθηση, η οποία να μην επιτρέπει την πραγματοποίηση της επέμβασης.
  • Να μην είστε έγκυος.
  • Να μην λαμβάνετε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.
  • Να έχετε το κατάλληλο πάχος του κερατοειδή.

 

Το γλαύκωμα δεν είναι ιάσιμη πάθηση. Η όραση που έχει χαθεί δεν  επανέρχεται. Η χορήγηση της κατάλληλης  φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμη και η διενέργεια  μιας χειρουργικής επέμβασης,  στόχο έχουν να σταματήσουν την  περαιτέρω απώλεια της όρασης. Δεδομένου ότι το γλαύκωμα είναι μια χρόνια κατάσταση, πρέπει ο ασθενής  να παρακολουθείται τακτικά και για όλη του τη ζωή από τη στιγμή που θα διαγνωστεί η πάθηση.Η διάγνωση είναι το πρώτο και το σημαντικότερο  βήμα για την διατήρηση της όρασης.

 

Το χαλάζιο και η κριθή (κριθαράκι) είναι δύο πολύ συχνές φλεγμονώδεις παθήσεις των αδένων των βλεφάρων που μας οδηγούν στον οφθαλμίατρο. Η άμεση επίσκεψη στον ειδικό και η κατάλληλη θεραπεία, μας προφυλάσσουν από την ταλαιπωρία του πόνου και την πιθανή ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης που μπορεί να απαιτηθεί αν παραμείνουν επί μακρόν. Σε τι διαφέρει το χαλάζιο από την κριθή;

Συχνά το χαλάζιο συγχέεται με την κριθή καθώς και τα δύο εμφανίζονται με τη μορφή ογκιδίων των βλεφάρων. Η κριθή είναι οξεία μόλυνση του θύλακα της βλεφαρίδας και δημιουργεί ένα ερυθρό, επώδυνο ογκίδιο κοντά στο ελεύθερο βλεφαρικό χείλος. Το χαλάζιο συνήθως αποτελεί αντίδραση σε εγκλωβισμένες λιπαρές εκκρίσεις και δεν οφείλεται σε μικρόβια, αν και η θέση που βρίσκεται μπορεί δευτερευόντως να επιμολυνθεί. Τα χαλάζια  τείνουν συνήθως να εμφανίζονται μακριά από το ελεύθερο βλεφαρικό χείλος σε αντίθεση με την κριθή και τις περισσότερες φορές εμφανίζουν υπέγερση αντίστοιχα προς το έσω ή ρινικό τμήμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ένα χαλάζιο μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο οίδημα σε όλη την έκταση του βλεφάρου.

 

Ένα από τα κριτήρια απόρριψης στις Στρατιωτικές Σχολές είναι η ύπαρξη διαθλαστικής ανωμαλίας για τον υποψήφιο.  Κάθε μια από τις συγκεκριμένες σχολές έχει υιοθετήσει τα δικά της κριτήρια και σε κάποιες από αυτές μπορεί να γίνουν δεκτοί υποψήφιοι με γυαλιά ή φακούς επαφής αρκεί η οπτική τους οξύτητα να μην είναι χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται. Σε καμία σχολή δεν περιγράφεται περιορισμός ή αποκλεισμός διόρθωσης με διαθλαστικό χειρουργείο εκτός από τη Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι).

Το πρόβλημα των διαθλαστικών ανωμαλιών μπορούμε να το ξεπεράσουμε πλέον με τις διαθλαστικές επεμβάσεις (LASIK και PRK) οι οποίες ανήκουν στις επεμβάσεις ρουτίνας στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού οφθαλμιάτρου.

Η βελτίωση της τεχνολογίας των laser και των χειρουργικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν σαν αποτέλεσμα αυτές να είναι ανώδυνες, ασφαλείς με εξαιρετικά, προβλέψιμα και σταθερά σε βάθος χρόνου αποτελέσματα.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις είναι πλέον αναμφισβήτητα μία εξαιρετική εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους υποψηφίους των περισσοτέρων Στρατιωτικών Σχολών να κριθούν σύμφωνα με τα προσόντα τους και όχι με διαθλαστικά προβλήματα τους.