Η Κυριαρχία της Βλεφαρίτιδας

Η Κυριαρχία της Βλεφαρίτιδας

Το 37% των ασθενών που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο πάσχουν από βλεφαρίτιδα.

Βλεφαρίτιδα. Μια φλεγμονή που επιμένει.
Η βλεφαρίτιδα είναι μια συχνή και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων που διακρίνεται σε πρόσθια, οπίσθια ή μικτή ανάλογα με το τμήμα το οποίο προσβάλει. Η πρόσθια βλεφαρίτιδα μπορεί να είναι σταφυλοκοκκική, σμηγματορροϊκή ή μικτή ενώ η οπίσθια περιγράφεται ως δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων ή μεϊβομιανίτιδα (MGO : Meibomian Gland Dysfunction). Τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας ποικίλουν τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα. Αυτά που συνήθως εκδηλώνονται είναι καύσος, κνησμός, αίσθημα ξένου σώματος, φωτοφοβία, ερυθρότητα και η ανεύρεση εφελκίδων (λέπια – πιτυρίδα) στα βλεφαρικά χείλη. Η εικόνα έχει διακυμάνσεις ενώ συχνά τα συμπτώματα είναι εντονότερα τις πρωινές ώρες.


Ξηροφθαλμία & Βλεφαρίτιδα.
Η σχέση ξηροφθαλμίας και βλεφαρίτιδας έχει μελετηθεί εκτενώς και η περιγραφή της πρώτης ως σύμπτωμα της δεύτερης αποτυπώνεται στην επίδραση της δυσλειτουργίας των μεϊβομιανών αδένων στην ποιότητα των δακρύων. Καθώς το λιπώδες έκκριμα των μεϊβομιανών αδένων δεν παράγεται φυσιολογικά, η εξωτερική λιπώδης στιβάδα του δακρυϊκού φιλμ παρουσιάζει ασυνέχειες, χάνοντας τη φυσιολογική της λειτουργία ως προστατευτική μεμβράνη που εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων. Συνεπώς η νόσος του ξηρού οφθαλμού εμφανίζεται συχνά ως αποτέλεσμα της αυξημένης εξάτμισης δακρύων που προκαλείται από τη χρόνια βλεφαρίτιδα.


Πως φτάσαμε ως εδώ;
Αναζητώντας τις αιτίες για την ραγδαία εξάπλωση της βλεφαρίτιδας και της ξηροφθαλμίας συναντάμε πρωτίστως την έλλειψη καθημερινής υγιεινής των βλεφάρων, των βλεφαρίδων και του προσώπου. Μια διαδικασία, απαραίτητη για την οφθαλμική υγιεινή, φαίνεται να απουσιάζει από την καθημερινή πρακτική της πλειοψηφίας των ανθρώπων. Ένας ακόμη σπουδαίος παράγοντας που συμβάλει στην έξαρση των φλεγμονών της οφθαλμικής επιφάνειας και των βλεφάρων είναι ο πληθυσμός των μικροβίων και ειδικότερα το παράσιτο Demodex. Πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών καθιστούν το εκτοπαράσιτο υπεύθυνο για πολλά από τα περιστατικά βλεφαρίτιδας και ξηροφθαλμίας. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 65% των ασθενών με βλεφαρίτιδα οφείλεται στο παράσιτο Demodex ενώ το 50% των ασθενών με ξηροφθαλμία πάσχουν από πρόσθια βλεφαρίτιδα