Μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς @ FORBES / Δεκέμβριος 2017

Το μέλλον στην οφθαλμολογία είναι εδώ με το εξειδικευμένο Femtosecond LASER
Το Femtosecond LASER είναι η επιτομή της σύγχρονης τεχνολογίας παγκοσμίως, με ποικίλες εφαρμογές στην οφθαλμολογία, τα οποία ξεχωρίζουν για την εκπληκτική ακρίβεια και τις εξαιρετικές δυνατότητές τους. Η διόρθωση της μυωπίας, του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας με την πλέον σύγχρονη τεχνική Femtosecond LASIK αυξάνει εντυπωσιακά την ασφάλεια και την αξιοπιστία του χειρουργείου.

Μεταμόσχευση Δεσκεμετείου Μεμβράνης
Η αντίστοιχη επιτομή των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς παγκοσμίως είναι η Εκλεκτική Μεταμόσχευση της Δεσκεμετείου Μεμβράνης (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty – DMEK), μια εξαιρετικά λεπτεπίλεπτη επέμβαση, κατά την οποία μεταμοσχεύεται μια υπέρλεπτη μεμβράνη πάχους μόλις 20 χιλιοστών του χιλιοστού, και μάλιστα χωρίς να την «αγγίζει» κανείς σε καμία φάση του χειρουργείου. Η μεταμόσχευση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, χωρίς ράμματα και χωρίς καθόλου νοσηλεία. Μπορεί να προσφέρει την υψηλότερη οπτική οξύτητα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη τεχνική, με πολύ ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την πιθανότητα απόρριψης σε ποσοστό τουλάχιστον 10 φορές μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Η τεχνική αυτή ξεκίνησε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας πριν από λίγα χρόνια και στην Αθήνα εφαρμόζεται ήδη από το 2012.

Κερατόκωνος και Μεταμόσχευση Μεμβράνης Bowman
Ο Κερατόκωνος είναι μια πάθηση πολύ συχνή στην Ελλάδα και σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Αν και στα αρχικά στάδια δεν δίνει συμπτώματα, εντούτοις οδηγεί σταδιακά σε σημαντική απώλεια της όρασης. Ο προληπτικός έλεγχος όλων των νέων 15-40 ετών με σύγχρονη τοπογραφία και τομογραφία κερατοειδούς θα μπορούσε να αποβεί σωτήριος. Μέχρι αυτό να υλοποιηθεί, ολοένα και περισσότεροι νέοι μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση. Η Διασύνδεση Κερατοειδούς (Corneal Crosslinking) αποτελεί παρέμβαση, που αποτρέπει την εξέλιξη του Κερατοκώνου και διασώζει την όραση. Σε περίπτωση, όμως, που καθυστερήσει η διάγνωση και η Διασύνδεση δεν είναι εφικτή, έχει προταθεί μια καινούργια τεχνική για την προστασία του Κερατοειδούς,ώστε να μη χρειαστεί ολική μεταμόσχευση. Η καινούργια αυτή τεχνική είναι η ενδοστρωματική Μεταμόσχευση Μεμβράνης Bowman. Μέσα στο 2017 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες Μεταμοσχεύσεις Bowman στην Αθήνα, η οποία έγινε το δεύτερο κέντρο στον κόσμο που εφαρμόζει αυτή την τεχνική. Με τη βοήθεια του Femtosecond LASER πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Αθήνα οι πρώτες Femto-LASER Μεταμοσχεύσεις Bowman στον κόσμο. Η μαγεία των Femtosecond LASER σμίγει με τη μαγεία των μοντέρνων μεταμοσχεύσεων.

FORBES (1)